Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΟΜΙΛΙΑ (ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ-ΒΙΝΤΕΟ) !!!



  Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη σήμερα στο σχολείο μας η ομιλία με θέμα  «Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη των εξαρτήσεων» με ομιλήτρια την κ. Αλαμπάνου Ελευθερία, υπεύθυνη Μονάδας Κοινοτικής Παρέμβασης ΠΗΓΑΣΟΣ, του ΚΕΘΕΑ.
  Η κ. Αλαμπάνου, μας εξήγησε ότι υπάρχουν τρία στάδια πριν έρθει η πλήρης εξάρτηση σε ένα άτομο. Σε αυτό συμβάλλει η ιδιοσυγκρασία και η προσωπικότητα του κάθε ατόμου σε συνδυασμό με το περιβάλλον στο οποίο ζεί. Οι φίλοι, οι παρέες και το κακό οικογενειακό περιβάλλον είναι αφορμή για να ξεκινήσει μια εξάρτηση. Μια εξάρτηση που όπως είπε  αρχίζει όταν στο παιδί δημιουργηθεί ένα κενό, μια ψυχική ανάγκη που δεν καλύπτεται από πουθενά. Τότε το παιδί για να καλύψει αυτό το κενό και να αισθανθεί καλά οδηγείται σταδιακά στην εξάρτηση (Ιντερνετ,ηλεκτρονικά παιχνίδια κ.α.).
 Η πρόληψη για την εξάρτηση ξεκινάει απ΄ την στιγμή της γέννησης του παιδιού ή και πιο πριν ακόμα!!! Είναι μια διαδικασία συνεχής που χτίζεται σιγά-σιγά απ΄ τους γονείς καθώς μεγαλώνει το παιδί. 
 Ο ρόλος της οικογένειας λοιπόν, όπως μας είπε, είναι να μεγαλώνει και να ανατρέφει το παιδί με αξίες και στόχους χτίζοντας ισχυρές προσωπικότητες με αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση ώστε το παιδί να καλύπτει μέσα απ’ την οικογένεια τις συναισθηματικές και ψυχικές του ανάγκες για να μην οδηγείται σε εξαρτήσεις.
  Μας τόνισε επίσης ότι οι γονείς θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τα παιδιά, να τους βάζουμε όρια, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους, έτσι ώστε τα παιδιά μας να έχουν την άνεση να συζητούν μαζί μας τα προβλήματά τους και το σημαντικότερο να περνάμε ΠΟΙΟΤΙΚΟ χρόνο με τα παιδιά μας.
  Και η κ.Αλαμπάνου κατέληξε ότι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος μας καθώς είμαστε το παράδειγμα για τα παιδιά μας και μας μιμούνται σε ότι και αν κάνουμε.
  Κλείσαμε με την προβολή ενός ολιγόλεπτου video που δείχνει πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η λανθασμένη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά λόγω της άγνοιας των κινδύνων. Σας παραθέτουμε το link γιατί πραγματικά αξίζει!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια: