Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Πολύ σημαντική ήταν η ομιλία που οργάνωσε την προηγούμενη Πέμπτη 19/03/2015 ο Δήμος Πεντέλης σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Το θέμα της ομιλίας «Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο» ανέπτυξε με πολύ μεγάλη επιτυχία ο Διευθυντής της Υπηρεσίας, Ταξίαρχος κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης.
Ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι χρειάζεται πολλή προσοχή σε κάθε κλικ που πληκτρολογούμε στο διαδίκτυο καθώς τα πάντα καταγράφονται και αποθηκεύονται. Τα προσωπικά στοιχεία και δεδομένα που αφήνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τα χνάρια μας, που οποιοσδήποτε μπορεί να ακολουθήσει και να φτάσει μέχρι το σπίτι μας.
Εκτεταμένη προσοχή επίσης χρειάζεται α) στις ηλεκτρονικές αγορές από σελίδες αγνώστου προελεύσεως, β) στην χρήση πιστωτικών καρτών όπου καλό είναι να προτιμάμε τις προπληρωμένες και γ) στα άγνωστα μηνύματα που ζητάνε απ΄ τους χρήστες με δόλο να καταχωρήσουν προσωπικά στοιχεία και κωδικούς.
Ο κ. Σφακιανάκης είπε κατηγορηματικά ότι καμιά τράπεζα ή οργανισμός δε ζητάει κωδικούς χρηστών ή αριθμούς PIN για δήθεν επαλήθευση. Επίσης μας εξήγησε πόσο <<ακριβά>> μπορεί να πληρώσουμε τα <<δωρεάν>> παιχνίδια, τραγούδια, ταινίες κ.λ.π. που κατεβάζουμε καθώς σε αυτό το δωρεάν μπορεί να είναι και ενσωματωμένο ένα πρόγραμμα που εγκαθίσταται στον Η/Υ και τον ελέγχει σε απόλυτο βαθμό!!!
Τελειώνοντας μας διηγήθηκε μια συγκλονιστική ιστορία ηλεκτρονικής σεξουαλικής παρενόχλησης από παιδόφιλους προς ανήλικα κορίτσια 8 & 10 ετών που αγνοώντας τους κινδύνους του διαδικτύου έπαιζαν αθώα αλλά  δ ω ρ ε ά ν ηλέκτρονικά παιχνίδια π.χ. ντύνω τις κούκλες. Μετά από αυτό ο κ.Σφακιανάκης με την ομάδα του δημιούργησαν μια ασφαλή ηλεκτρονική αλάνα που τελεί υπο την προστασία της Αστυνομίας. Τα παιδιά μας εκεί μπορούν να παίζουν άφοβα χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος!!! Το σχετικό site το οποίο σας το παραθέτουμε προς χρήση είναι http://www.cyberkid.gov.gr/Alana.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: